sobota, 7 lipca 2012

Domowy " 3 Bit " ( 12 porcji )

Składniki:
-300 g herbatników typu petit beurre
-400 g dobrej masy karmelowej ( z puszki )
-2-3 łyżki płatków migdałowych
-3 szklanki mleka
-2 budynie waniliowe
-1/2 kostki masła
-esencja waniliowa
-3/4 szklanki cukru
-szklanka śmietany 30%
-2 łyżki żelatyny 
-wiórki czekoladowe

Przygotowanie:
1) Prostokątną formę wykładamy herbatnikami. Masę karmelową podgrzewamy. Wylewamy na ciastka, posypujemy płatkami migdałowymi i przykrywamy warstwą herbatników.
2) 2 szklanki mleka musimy zagotować. Do wrzącego mleka wlewamy budynie wymieszane z resztę mleka. Wkładamy masło i gotujemy 2 minuty.
Dodajemy esencję i 1/2 szklanki cukru.
3) Przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki.
4) Schłodzoną śmietanę ubijamy z resztą cukru. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy ze śmietaną. Krem rozsmarowujemy na cieście i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Julka co Cię skłoniło do robienia tego bloga? ;) Całkiem fajne przepisy, sama chętnie kilka wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń