czwartek, 5 lipca 2012

Hiszpańska zupa czosnkowa ( 4 porcje )

Składniki:
-1 główka czosnku
-4 łyżki oliwy
-3 cebule
-4 pomidory
-2 kostki bulionu warzywnego
-słodka i ostra papryka mielona
-sól, pieprz
-4 kromki czerstwego chleba
-3 łyżki gęstej śmietany
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
1) Obrany czosnek kroimy na plasterki, zarumieniamy na oliwie.Dodajemy wcześniej obrane i
posiekane cebule oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone na części.Dusimy to do miękkości
na wolnym ogniu pod przykryciem.
2) Zalewamy 1 litrem wrzątku, dodajemy kostki bulionowe, mieloną paprykę i pieprz do smaku.
Zupę gotujemy jeszcze od 10-15 min.
3) W tym czasie kromki chleba kroimy w kostkę, rozsypujemy na blasze,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 220 stopni C i pieczemy przez 5 min., na rumiano.
4) Zupę doprawiamy śmietaną.Wlewamy do talerzy, posypujemy grzankami oraz posiekaną natka pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz