niedziela, 1 lipca 2012

Zawijaski z boczkiem

Składniki:
-25 g drożdży w proszku
-25 g mleka w proszku
-500 g mąki
-50 g roztopionego masła
-1 jajko
-szczypta soli
-250 ml ciepłej wody

Nadzienie:
-4 plasterki boczku

Oprócz tego:
-1 jajko do glazury ciasta
-mąka do posypania stolnicy

Przygotowanie:
1) W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie.
2) Następnie wsypujemy i dokładnie mieszamy, do tego przesiewamy przez sito 375 g mąki
i dodajemy ją powoli przez cały czas mieszając.
3) Do drugiego naczynia wbijamy jajko i dodajemy roztopione wcześniej masło, sól oraz resztę mąki.
Wszystko mieszamy z wcześniej przygotowaną mieszanką.
4) Zagniatamy ciasto od 8-10 minut, a następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
5) Ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką, kroimy na 16 prostokątów
o wymiarach ok. 14 x 8 cm
6) Plasterki boczku dzielimy na cztery kawałki i kładziemy z nich na prostokątach ciasta. Rolujemy całość
 tworząc zawijaski i rozkładamy je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.
7) Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210 stopni C.Roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki wody i smarujemy tą mieszaniną zawijaski przy pomocy pędzelka. Pieczemy je przez ok. 25 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz