poniedziałek, 2 lipca 2012

Fasolka po Grecku ( proporcje na 3 osoby )

Składniki:
-75 dkg zielonej, świeżej fasoli
-3 łyżki oleju lub oliwy
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-4 pomidory
-kostka lub łyżeczka cukru
-tymianek
-liść bobkowy
-sól
-pieprz
-mała papryczka 
-ewentualnie ok 25 dkg kiełbasy lub mięsa wieprzowego czy wołowego, już podduszonego


Przygotowanie:
1) Fasolkę myjemy, czyścimy, jeśli jest twarda gotujemy 2 min.
2) Na rozgrzany olej rzucamy pokrojoną cebulę, następnie obrane i pokrojone
na ćwiartki pomidory oraz przyprawy i wreszcie - fasolkę.
3) Wszystko dusimy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy cukier i ostrą papryczkę oraz - ewentualnie - pokrojoną w kostkę kiełbasę lub mięso.
4) Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz