-1 szklankę wody z ogórków kiszonych
-1 duży kiszony ogórek
-1 łyżka suszonego koperku
-1 łyżka cukru
-1/4 łyżeczki soli
-3 szklanki żytniej maki chlebowej typu 750
-3 dag drożdży lub 3 łyżeczki drożdży instant
Przygotowanie:
1) Ogórka obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków,
wsypując mąkę, sól, koperek i dodajemy ogórka.Wyrabiamy ciasto dodając trochę mąki lub wody
z ogórków.Przykrywamy i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
2) Ciasto przekładamy na stolnicę.Formujemy bochenek i układamy na papierze na blaszce do pieczenia.
Odstawiamy pod przykryciem na 20 min. do wyrośnięcia.
3) Na bochenku robimy kilka nacięć i skrapiamy zimną wodą.Pieczemy 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz