piątek, 29 czerwca 2012

Domowe Hot Dogi

Składniki:
-30 g drożdży
-1/2 szklanki mleka
-350 g mąki
-1/2 kostki margaryny
-szczypta soli
-szczypta cukru
-500 g cienkich parówek
 Sos:
-6 łyżek majonezu i 6 łyżek ketchupu
-dwa ząbki czosnku
-4 łyżki musztardy
-2 łyżki śmietany ( 18% )

Przyrządzanie:
1) Do miski wsypujemy mąkę. W 0,5 l ciepłego mleka rozprowadzamy trochę drożdży i taki zaczyn wlewamy do mąki.
Po delikatnym wymieszaniu, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie zagrzewamy resztę mleka. Dodajemy pozostałe drożdże z cukrem oraz solą.
Całość wlewamy do ciasta. Wyrabiamy je wraz z roztopioną i wystudzoną marganyną.
2) Ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 6 mm, kroimy go na prostokąty.
3) Parówki zawijamy w kawałki rozwałkowanego wcześniej ciasta. Blachę wykładamy pergaminem.
Układamy na niej hot dogi. Pieczemy ok. 25 min w temp 150 stopni C.
Z ketchupu, majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu. Następnie wszystko mieszamy. Gotowy sos podajemy wraz z upieczonymi
hot dogami.

Smacznego!

1 komentarz: