piątek, 29 czerwca 2012

Zupa Serowo-Koperkowa

Składniki:
-2 szklanki bulionu drobiowego ( lub wywaru z fileta rybnego )
-2 pietruszki
-2 topione serki śmietankowe
-1/2 dużego pora
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-2 marchewki
-kilka ziarenek pieprzu
-3, 4 liście laurowe
-świeży koperek
-szczypta ostrej papryki
-sól

 Przygotowanie:
1) Do bulionu drobiowego dodajemy oskrobane
marchewki i pietruszki oraz umyty i pokrojony por.
Następnie wsypujemy kilka ziarenek ziela angielskiego
oraz kilka ziarenek pieprzu, a także kilka liści laurowych.
Przyprawiamy to ostrą papryką i solą.
2) Po około 7-8 minutach gotowania, do wywaru dodajemy topione serki śmietankowe. Mieszamy.
3) Zupę należy gotować na średnim ogniu do chwili, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4) Na koniec wsypujemy posiekany koperek.
Danie można serwować z domowymi grzankami z chleba, makaronem lub świderkami ( jak widać na
ilustracji powyżej ).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz