sobota, 30 czerwca 2012

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Składniki:
-0.5 kg ziemniaków ( można użyć ziemniaków  pozostałych ze wcześniejszego obiadu )
-10-15 dag szynki
-1 mała cebula
-szczypiorek
-2-3 łyżki mąki
-1 jajko
-sól
-pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie:
1) Ugotowane ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać należy
drobno posiekaną szynkę, szczypiorek oraz cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, wbijamy jajko i wsypujemy 2-3 łyżki mąki.
2) Urobioną wcześniej masę ziemniaczaną wyrabiamy identycznie jak w przypadku kotletów mielonych, z
 ta różnicą iż staramy się uzyskać bardziej płaski kształt.
3) Po uformowaniu z  masy ziemniaczanej kotleciki obtaczamy w mące i układamy na patelni na rozgrzanym oleju.Do kotlecików proponuję podać kubek barszczu czerwonego i surówkę z pora.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz