sobota, 30 czerwca 2012

Paszteciki Zachodniopomorskie

Składniki:
-30 dag mięsa mielonego wieprzowego
-cebulka
-4 pieczarki
-3 łyżki oleju
-1/2 kg białego sera
-2 szklanki mąki
-3 jaja
-1/2 łyżeczki sody
-łyżka octu
-olej do smażenia

Porada:
Jeżeli do dania użyjemy mięsa garmażeryjnego to nie potrzebne będzie jajko i  bułka tarta jako element
łączący i spulchniający farsz..

Przygotowanie:
1) Mięso mielone podsmażamy na oleju z cebulką i posiekanymi pieczarkami. Odstawiamy do wystygnięcia.
2) Ser mielimy i łączymy z jajami, mąką, sodą i octem.
3) Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty ( możemy też użyć ciasta francuskiego, tak jak na ilustracji powyżej ). Na środek każdego z prostokątów układamy farsz i zwijamy paszteciki.
4) Smażymy na głębokim tłuszczu i układamy na bibułce by odsączyć nadmiar oleju.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz