sobota, 30 czerwca 2012

Rogaliki ( 32 sztuki )

Składniki:
-1/2 kg mąki
-kostka margaryny "Palma"
-2 jajka
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-1/2 kostki drożdży ( 5 dkg )
-olejek waniliowy
-marmolada ( śliwkowa )
-cukier puder

Przyrządzanie:
1) Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka, dodajemy cukier, sól. Margarynę rozpuszczamy, po czym studzimy ją i łączymy z mąką. Dodajemy jajka oraz drożdże, razem mieszając.
2) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
3) Po wyrośnięciu ciasta należy je brać po kawałku i rozwałkowywać. Dzielimy je na 4 części i formujemy rogale.
4) Pieczemy w temperaturze 180 stopni C od 10 do 15 minut.
5) Gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz