sobota, 30 czerwca 2012

Pasztet z fantazją - z pistacjami ( 16 porcji )

Najlepszy jest przecież ten upieczony w domu :)
Dzięki oryginalnym dodatkom zyska niepowtarzalny smak.

Składniki:
-750 g filetu z kurczaka, czyli 3 pojedyncze piersi
-600 g karkówki
-400 g wędzonego boczku
-350 g wątróbki drobiowej
( może być też kawałek cielęciny lub udziec indyczy, naprzemiennie )
-6 cienkich plasterków wędzonego boczku
-włoszczyzna
-3 jajka
-2 cebule
-1 średnie jabłko
-1 kajzerka
-5-6 łyżek łuskanych pistacji ( mogą być też orzechy, migdały, pestki dyni, itd., co chcecie :) )
-4 łyżki oleju
-1 łyżeczka suszonego tymianku ( bądź majeranku lub estragonu )
-2-3 ziela angielskie
-1 liść laurowy
-kilka gałązek świeżego tymianku ( do dekoracji ) - może być też pietruszka, jak na ilustracji powyżej..
-sól
-pieprz


Przygotowanie:
1) Mięsa myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Trzeba je zagotować i zszumować.
Dodajemy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele i sól. Gotujemy przez 2,5 godz. i zostawiamy do
wystygnięcia. Mięso wyjmujemy z wywaru i kroimy.
2) Wątróbki oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Cebule obieramy i tniemy na kawałki.
Jabłko obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy wątróbki i czekamy, aż się zarumienią. Wrzucamy jabłko i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10 min. Kajzerkę namaczamy w wywarze z mięsa.
3) Pokrojone mięso oraz wątróbki z cebulą, jabłkiem i tłuszczem, a także odciśniętą kajzerkę mielimy 
dwukrotnie przez maszynkę. Do mięsnej masy dodajemy jajka. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Wrzucamy pistacje.
4) Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C. Dwie formy keksowe o długości 26 cm wykładamy papierem
do pieczenia. Przekładamy masę i wygładzamy ją łyżką. Na wierzchu można położyć plasterki boczku
i gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę. Gdy wystygnie wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz