Składniki:
-4 duże jabłka
-200 ml mleka
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
-200 g mąki pszennej
-łyżka cukru
-ok. 1/2 litra oleju do smażenia
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1) Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, możemy pokroić też w plastry.
2) Z mleka, jajek, proszku do pieczenia, cynamonu, mąki i cukru wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej
naleśnikowej masy.
3) Do wysokiego garnka wlewamy 1/2 l oleju i czekamy, aż się rozgrzeje. Plastry jabłka zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy w oleju z obu stron na złoty kolor.
4) Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz