sobota, 30 czerwca 2012

Kotlety chrzanowe

Składniki:
-1 kg schabu
-6 dag korzenia chrzanu
-200 ml śmietany ( 18% )
-łyżka masła
-2-3 łyżki oleju
-łyżka "Vegety"
-sól
-pieprz
-jajko
-mąka i bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
1) Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
 Mieszamy ze śmietaną i solimy.
2) Mięso myjemy i delikatnie rozbijamy. Następnie posypujemy "Vegetą"
oraz pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy masą chrzanową.
3) Kotlety zanurzamy w roztrzepanym wcześniej jajku, po czym panierujemy
w mące wymieszanej z bułką tartą.
4) Masło wraz z olejem rozgrzewamy na patelni. Kotlety smażymy na kolor rumiany. Zaczynając smażenie od strony posmarowanej chrzanem.
               
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz