sobota, 30 czerwca 2012

Sałatka warstwowa

Składniki:
- 1 puszka ananasów( kostka )
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 jabłko
- 10 dag szynki konserwowej
-  kawałek pora
-  majonez


 Przygotowanie:
1) Układamy warstwami w szklanej misce najpierw odsączony seler na to kukurydzę, potem
pokrojona w kostkę szynkę, na to pokrojone w kostkę jabłko, a następnie odsączone ananasy.
Całość pokryć warstwą majonezu i posypać drobno posiekanym porem.

Smacznego!

Ryba po Japońsku

Składniki:
-1 kg filetów z morszczuka
-4 duże cebule
-1 słoik papryki konserwowej
-1 słoik ogórków konserwowych
-Vegeta
-olej

Składniki zalewy: 3/4 litra wody, 6 łyżek łagodnego ketchupu. 3 łyżki octu 10%, 3 łyżki cukru
3/4 szklanki oleju. 1 słoik przecieru pomidorowego.

Składniki ciasta do ryby:1 szklanka mąki,1 jajko, 2/3 szklanki wody i szczypta soli, wszystkie składniki zmiksować.

Przygotowanie:
1) Paprykę i ogórki pokroić w słupki, cebulę w kostkę.
2) Wszystkie składniki zalewy wymieszać w garnku, zagotować i pozostawić do wystudzenia.
3) Rybę posypać "Vegetą", maczać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
4) Układamy na spodzie miski warzywa na to rybę, potem znów warzywa i na to rybę i na wierzch
znów warzywa.Całość zalać zalewą.

Smacznego!


Domowe bułeczki

Składniki:
-50 dag mąki orkiszowej
-2,5 dag drożdży
-niepełna łyżeczka soli
-tłuszcz do smarowania blachy
-1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:
1) Do maki wsypujemy sól.Wkruszamy drożdże oraz  wlewamy 1/5 szklanki ciepłego mleka, zagniatamy  na     elastycznie
ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
2) Ciasto dzielimy na 8 równych części z każdej formujemy bułkę.
3) Bułki układamy na natłuszczonej blasze i nacinamy nożem na krzyż i smarujemy mlekiem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy ok. 15 min. w temp. 250 stopni C.Gotowy wypiek posypujemy mąką.

Smacznego!

Chleb z kiszonymi ogórkami

Składniki:
-1 szklankę wody z ogórków kiszonych
-1 duży kiszony ogórek
-1 łyżka suszonego koperku
-1 łyżka cukru
-1/4 łyżeczki soli
-3 szklanki żytniej maki chlebowej typu 750
-3 dag drożdży lub 3 łyżeczki drożdży instant

Przygotowanie:
1) Ogórka obieramy  i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem  w ciepłej wodzie z ogórków,
wsypując mąkę, sól, koperek i dodajemy ogórka.Wyrabiamy ciasto dodając trochę mąki lub wody
z ogórków.Przykrywamy i odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
2) Ciasto przekładamy na stolnicę.Formujemy bochenek i układamy na papierze na blaszce do pieczenia.
Odstawiamy pod przykryciem na 20 min. do wyrośnięcia.
3) Na bochenku robimy kilka nacięć i skrapiamy zimną wodą.Pieczemy 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

Nutella śliwkowa

Składniki:
-2,5 kg węgierek
-1 kg cukru
-2 paczki cukru waniliowego
-20 dag ciemnego kakao

Przygotowanie:
1)Śliwki wypestkować i osuszyć,zmielić w maszynce.Masę śliwkową przełożyć do dużego garnka,
dodać cukier, wymieszać i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
2)Następnie dodać cukier waniliowy i kakao, dokładnie wymieszać i zagotować.Przełożyć do słoików i pogotować chwilę do zamknięcia się słoików.

Pokuczaj

Składniki:
-75 dag wieprzowiny bez kości
-10 dag cebuli
-3 jajka
-1 bułka
-5 dag masła
-sól
-pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie:
1) Na początek trzeba zemleć pokrojone mięso i pokrojoną cebulę. Dodajemy dwa jajka, sól, pieprz, wyrabiamy i uformujemy z tego spore kule.
2) Z bułki musimy okroić skórkę i kroimy bułkę w bardzo drobną kostkę.
3) Kule maczamy w jajku i dokładnie obtaczamy w pokrojonej bułce. Smażymy we frytkownicy.
Wyjmujemy, wkładamy do garnka i na 5 minut wstawiamy jeszcze do gorącego piekarnika, podlewając wodą.

Smacznego! :)

Kiełbasa w piwie

Składniki:
-70 dag białej kiełbasy
-1 litr jasnego piwa
-1 dag masła
-20 dag cebuli
-1 dag mąki
-sok z cytryny
-sól
-pieprz
-kostka maggi

Przygotowanie:
1) Kiełbasę wkładamy do wrzącego piwa, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 15 minut, nie gotując. Po kwadransie kiełbasę wyjmujemy, a w piwnym wywarze gotujemy posiekaną cebulę.
2) Otrzymany sos przecieramy i zaprawiamy mąką. Dodajemy masło, trochę soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
3) Kiełbasę pokrojoną na porcje i obficie polaną sosem podajemy z ziemniakami i kolorową surówką.

Smacznego!

Makaron z sosem ziołowym

Składniki:
-ok. pół paczki makaronu
-pęczek natki i bazylii  ( lub mieszane
dowolne zioła )
-1/4 szklanki oliwy
-garść orzechów ( włoskich, laskowych, pinii.. )
-2 duże ząbki czosnku
-2 łyżki parmezanu
-łyżka śmietany ( dowolnie )

Przygotowanie:
1) Orzechy prażymy na złoty kolor na suchej patelni.
2) Dodajemy czosnek, natkę i inne zioła i miksujemy w blenderze, powoli dolewając oliwę.
3) Na koniec wsypujemy parmezan i jeśli ktoś lubi, dodajemy łyżkę śmietany.
Polewamy sosem gorący makaron ugotowany al dente.

Smacznego!


Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Składniki:
-0.5 kg ziemniaków ( można użyć ziemniaków  pozostałych ze wcześniejszego obiadu )
-10-15 dag szynki
-1 mała cebula
-szczypiorek
-2-3 łyżki mąki
-1 jajko
-sól
-pieprz
-olej do smażenia

Przygotowanie:
1) Ugotowane ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać należy
drobno posiekaną szynkę, szczypiorek oraz cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, wbijamy jajko i wsypujemy 2-3 łyżki mąki.
2) Urobioną wcześniej masę ziemniaczaną wyrabiamy identycznie jak w przypadku kotletów mielonych, z
 ta różnicą iż staramy się uzyskać bardziej płaski kształt.
3) Po uformowaniu z  masy ziemniaczanej kotleciki obtaczamy w mące i układamy na patelni na rozgrzanym oleju.Do kotlecików proponuję podać kubek barszczu czerwonego i surówkę z pora.


Smacznego!

Jabłka w cieście cynamonowym ( 4 porcje )

Składniki:
-4 duże jabłka
-200 ml mleka
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
-200 g mąki pszennej
-łyżka cukru
-ok. 1/2 litra oleju do smażenia
-cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1) Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, możemy pokroić też w plastry.
2) Z mleka, jajek, proszku do pieczenia, cynamonu, mąki i cukru wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej
naleśnikowej masy.
3) Do wysokiego garnka wlewamy 1/2 l oleju i czekamy, aż się rozgrzeje. Plastry jabłka zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy w oleju z obu stron na złoty kolor.
4) Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Pasta jajeczna z rzodkiewkami

Składniki:
-6 jajek
-pęczek rzodkiewek
-majonez
-sól
-pieprz
-szczypiorek

Przygotowanie:
1) Gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
Po czym ścieramy na drobne kawałki na tarce, na małych oczkach.
2) Rzodkiewki i szczypiorek dokładnie myjemy, siekamy na drobne kawałki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub szklanego naczynia. Dodajemy majonez
oraz sól i pieprz do smaku.Tą pastę najlepiej smarować na pieczywo.

Smacznego!

Pasztet z fantazją - z pistacjami ( 16 porcji )

Najlepszy jest przecież ten upieczony w domu :)
Dzięki oryginalnym dodatkom zyska niepowtarzalny smak.

Składniki:
-750 g filetu z kurczaka, czyli 3 pojedyncze piersi
-600 g karkówki
-400 g wędzonego boczku
-350 g wątróbki drobiowej
( może być też kawałek cielęciny lub udziec indyczy, naprzemiennie )
-6 cienkich plasterków wędzonego boczku
-włoszczyzna
-3 jajka
-2 cebule
-1 średnie jabłko
-1 kajzerka
-5-6 łyżek łuskanych pistacji ( mogą być też orzechy, migdały, pestki dyni, itd., co chcecie :) )
-4 łyżki oleju
-1 łyżeczka suszonego tymianku ( bądź majeranku lub estragonu )
-2-3 ziela angielskie
-1 liść laurowy
-kilka gałązek świeżego tymianku ( do dekoracji ) - może być też pietruszka, jak na ilustracji powyżej..
-sól
-pieprz


Przygotowanie:
1) Mięsa myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Trzeba je zagotować i zszumować.
Dodajemy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele i sól. Gotujemy przez 2,5 godz. i zostawiamy do
wystygnięcia. Mięso wyjmujemy z wywaru i kroimy.
2) Wątróbki oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Cebule obieramy i tniemy na kawałki.
Jabłko obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy wątróbki i czekamy, aż się zarumienią. Wrzucamy jabłko i podlewamy odrobiną wody. Dusimy 10 min. Kajzerkę namaczamy w wywarze z mięsa.
3) Pokrojone mięso oraz wątróbki z cebulą, jabłkiem i tłuszczem, a także odciśniętą kajzerkę mielimy 
dwukrotnie przez maszynkę. Do mięsnej masy dodajemy jajka. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Wrzucamy pistacje.
4) Nagrzewamy piekarnik do 170 st. C. Dwie formy keksowe o długości 26 cm wykładamy papierem
do pieczenia. Przekładamy masę i wygładzamy ją łyżką. Na wierzchu można położyć plasterki boczku
i gałązki tymianku. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę. Gdy wystygnie wsadzamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!







Sałatka z tuńczyka

Składniki:
-puszka tuńczyka
-6 jajek
-15 dag sera ( wiórki ) lub w kostce
-1/2 puszki kukurydzy
-1 mała cebula
-majonez
-pieprz
-sól

Przygotowanie:
1) Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
2) Ser ścieramy na tarce, na małych oczkach, bądź wsypujemy wiórki do miski. Następnie dodajemy kukurydzę.
3) Siekamy cebulę na drobne kawałki, przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy
majonez i sałatka gotowa!

Smacznego!


Paszteciki Zachodniopomorskie

Składniki:
-30 dag mięsa mielonego wieprzowego
-cebulka
-4 pieczarki
-3 łyżki oleju
-1/2 kg białego sera
-2 szklanki mąki
-3 jaja
-1/2 łyżeczki sody
-łyżka octu
-olej do smażenia

Porada:
Jeżeli do dania użyjemy mięsa garmażeryjnego to nie potrzebne będzie jajko i  bułka tarta jako element
łączący i spulchniający farsz..

Przygotowanie:
1) Mięso mielone podsmażamy na oleju z cebulką i posiekanymi pieczarkami. Odstawiamy do wystygnięcia.
2) Ser mielimy i łączymy z jajami, mąką, sodą i octem.
3) Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty ( możemy też użyć ciasta francuskiego, tak jak na ilustracji powyżej ). Na środek każdego z prostokątów układamy farsz i zwijamy paszteciki.
4) Smażymy na głębokim tłuszczu i układamy na bibułce by odsączyć nadmiar oleju.

Smacznego!

Jajka nadziewane sałatką

Składniki:
-2 szklanki pokrojonych w plasterki rzodkiewek
-2 łyżki soku z cytryny
-sól
-pieprz
-8 jajek
-2-3 łyżki gęstego jogurtu ( naturalnego )
-2 łyżki oliwy
-jedna duża paczka pokrojonych na małe kawałki paluszków krabowych 
( surimi ).
-1/2 pokrojonego w kostkę selera naciowego
-łyżeczka musztardy w proszku
-odrobinę posiekanej rzeżuchy

Przygotowanie:
1) Rzodkiewki mieszamy z dwoma łyżkami soku z cytryny przyprawiając solą. Po wymieszaniu
odstawiamy na ok. 30 minut.
2) Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je i obieramy ze skorupek. Kroimy na pół.
Żółtka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną łyżkę odkładamy.
3) Pozostałe żółtko posypujemy solą oraz pieprzem, a także skrapiamy sokiem z cytryny. 
Mieszamy z "surimi" i selerem. Dodajemy musztardę.
Natomiast jogurt mieszamy z oliwą. Polewamy sałatkę, mieszając.
4) Sałatką faszerujemy połówki jajek.

Smacznego!

Bananowa Babka

Słodkie, szybkie i proste do wykonania :)

Składniki:
-2 dojrzałe banany
-szklanka cukru
-2 jajka
-1/2 szklanki oleju
-2 szklanki mąki
-łyżeczka sody
-cukier puder

Przygotowanie:
1) Banany, cukier, jajka i olej dokładnie miksujemy.
2) Dodajemy mąkę i łyżeczkę sody.
3) Wszystko razem delikatnie mieszamy. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

I gotowe! :) Smacznego!



Sałatka z piersi kurczaka "Gyros"

Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-2 pory
-4 ogórki konserwowe
-ketchup, majonez
-1 puszka kukurydzy
-kapusta pekińska
-przyprawa do "Gyros" - "Prymat"
-sól
-pieprz
-szczypta czerwonej papryki

Przygotowanie:
1) Pierś z kurczaka drobno kroimy, smażymy na oleju ( 2 płaskie łyżki ) i przyprawiamy przyprawą "Prymat".  Do smażonej piersi z kurczaka wlewamy 1/2 szklankę wody i prażymy aż woda nam odparuje. Następnie studzimy.
2)  Kapustę pekińską, pory i ogórki drobno kroimy. Dodajemy puszkę kukurydzy. Na kukurydzę nakładamy warstwę majonezu. Drobno posiekaną kapustę wygniatamy oraz przyprawiamy przyprawą "Prymat" (1 łyżka). W celu uzyskania odpowiedniego koloru dodajemy trochę czerwonej papryki.

Smacznego!

Sok z kwiatów Czarnego Bzu

Teraz coś innego... Mianowicie domowy sok.
Sprawdza się świetnie w upalne dni.

Składniki:
-2 l wody
-2 kg cukru
-40 g kwasku cytrynowego
-5 cytryn
-25 kwiatów czarnego bzu
-mięta

Przygotowanie:
1) 2 litry wody gotujemy z 2 kg cukru i czekamy aż się przestudzi.
2) Kwiatów ( baldachimów ) czarnego bzu nie myjemy, tylko po wytrzepaniu mieszamy z 5 cytrynami pokrojonymi ze skórką w plasterki.
Nie przestając mieszać dodajemy kwasek cytrynowy ( około 2 paczuszek ). Pozostawiamy na 30-40 minut.
3) Następnie zalewamy przestudzoną wodą z cukrem i pozostawiamy przykryte ściereczką na 24 godziny
od czasu do czasu mieszając.
4) Po określonym wyżej czasie zlewamy do butelek i gotujemy.
5) Po przestudzeniu możemy dodać miętę do smaku i zapachu..

Gotowe, możemy podawać! :)

Kotlety chrzanowe

Składniki:
-1 kg schabu
-6 dag korzenia chrzanu
-200 ml śmietany ( 18% )
-łyżka masła
-2-3 łyżki oleju
-łyżka "Vegety"
-sól
-pieprz
-jajko
-mąka i bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
1) Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
 Mieszamy ze śmietaną i solimy.
2) Mięso myjemy i delikatnie rozbijamy. Następnie posypujemy "Vegetą"
oraz pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy masą chrzanową.
3) Kotlety zanurzamy w roztrzepanym wcześniej jajku, po czym panierujemy
w mące wymieszanej z bułką tartą.
4) Masło wraz z olejem rozgrzewamy na patelni. Kotlety smażymy na kolor rumiany. Zaczynając smażenie od strony posmarowanej chrzanem.
               
Smacznego!

Rogaliki ( 32 sztuki )

Składniki:
-1/2 kg mąki
-kostka margaryny "Palma"
-2 jajka
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-1/2 kostki drożdży ( 5 dkg )
-olejek waniliowy
-marmolada ( śliwkowa )
-cukier puder

Przyrządzanie:
1) Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka, dodajemy cukier, sól. Margarynę rozpuszczamy, po czym studzimy ją i łączymy z mąką. Dodajemy jajka oraz drożdże, razem mieszając.
2) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
3) Po wyrośnięciu ciasta należy je brać po kawałku i rozwałkowywać. Dzielimy je na 4 części i formujemy rogale.
4) Pieczemy w temperaturze 180 stopni C od 10 do 15 minut.
5) Gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

 Składniki:
-1 puszka kukurydzy
-3/4 puszki ananasów
-4 ogórki kiszone ( średnie )
-1 pałka wędzonego kurczaka
-1 woreczek ryżu
-mały majonez
-sól
-pieprz
-rodzynki

Przyrządzanie:
1) Gotujemy ryż. Pałkę z kurczaka należy oskubać i posiekać w kostkę, tak jak ananasy i ogórki.
2) Wrzucamy do miski ryż, kukurydzę, a także resztę składników. Dodajemy majonez po czym wszystko starannie mieszamy.

Smacznego!







Rafaello

Składniki:
-1 paczka orzechów laskowych
-1 kostka margaryny "Kasi"
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-1 żółtko
-1 opakowanie dużych herbatników
-3 łyżki kakao
-1 łyżeczka wódki
-1 paczka wiórek kokosowych

Przygotowanie:
1) Kasię, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko
ucieramy na jednolitą masę.
2) Dodajemy pokruszone herbatniki i dalej ucieramy.
3) Na koniec dodajemy kakao i alkohol. Wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wyciągamy
i formujemy kuleczki. Po czym obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Tosty Francuskie

Składniki:
-6 kromek czerstwej chałki
-2 jajka
-1/3 szklanki mleka
-1/4 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
-ekstrakt z wanilii
-sól
-cukier
-klarowane masło
-owoce
-miód, ewentualnie syrop klonowy

Przygotowanie:
1) Jajka mieszamy z mlekiem, cynamonem i gałką muszkatułową. Dodajemy kroplę ekstraktu z wanilii
i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem.
2) Chałkę maczamy w masie jajecznej i smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle.
3) Serwujemy na gorąco. Możemy udekorować ulubionymi owocami, polać miodem, bądź syropem klonowym.

Smacznego!

Sernik z morelami bądź brzoskwiniami

Składniki:
-25 dag masła
-2 jajka
-20 dag cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kg tłustego twarogu ( 3-krotnie zmielonego )
-5 dag rodzynek
-5 dag migdałów
-5 dag suszonej pomarańczowej skórki
-1 opakowanie biszkoptów
-brzoskwinie bądź morele

Przygotowanie:
1) Masło stapiamy w garnku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką ziemniaczaną i twarogiem. Przekładamy do garnka ze stopionym masłem, nieprzerywanie mieszając. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.
2) Dodajemy posiekane bakalie oraz skórkę pomarańczy. Spód tortownicy ( blachę ) wykładamy biszkoptami i zalewamy
ciepłą masą. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3) Owoce wykładamy na masie i zalewamy galaretką.

Smacznego!

piątek, 29 czerwca 2012

Domowe Spaghetti

Składniki:
-1 opakowanie makaronu "Spaghetti"
-1/2 kg mięsa mielonego
-1 puszkę krojonych pomidorów
-2 łyżki ketchupu
-4 łyżki mąki
-majeranek
-oregano
-zioła prowansalskie
-łyżka przyprawy do mielonego mięsa
-sól
-pieprz
-3 łyżki startego żółtego sera
-łyżka posiekanej natki pietruszki
-olej

Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy, według przepisu z opakowania, dodając łyżkę oleju.
2) Mięso podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego, majerankiem,
oregano i ziołami.
3) Kilka łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z mąką. Dodajemy z resztą zalewy i pomidorami do mięsa.
Mieszamy z ketchupem.
4) Na talerz wykładamy makaron i sos mięsny. Następnie posypujemy natką i serem.

Smacznego!

Domowe Hot Dogi

Składniki:
-30 g drożdży
-1/2 szklanki mleka
-350 g mąki
-1/2 kostki margaryny
-szczypta soli
-szczypta cukru
-500 g cienkich parówek
 Sos:
-6 łyżek majonezu i 6 łyżek ketchupu
-dwa ząbki czosnku
-4 łyżki musztardy
-2 łyżki śmietany ( 18% )

Przyrządzanie:
1) Do miski wsypujemy mąkę. W 0,5 l ciepłego mleka rozprowadzamy trochę drożdży i taki zaczyn wlewamy do mąki.
Po delikatnym wymieszaniu, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie zagrzewamy resztę mleka. Dodajemy pozostałe drożdże z cukrem oraz solą.
Całość wlewamy do ciasta. Wyrabiamy je wraz z roztopioną i wystudzoną marganyną.
2) Ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości ok. 6 mm, kroimy go na prostokąty.
3) Parówki zawijamy w kawałki rozwałkowanego wcześniej ciasta. Blachę wykładamy pergaminem.
Układamy na niej hot dogi. Pieczemy ok. 25 min w temp 150 stopni C.
Z ketchupu, majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu. Następnie wszystko mieszamy. Gotowy sos podajemy wraz z upieczonymi
hot dogami.

Smacznego!

Zupa Serowo-Koperkowa

Składniki:
-2 szklanki bulionu drobiowego ( lub wywaru z fileta rybnego )
-2 pietruszki
-2 topione serki śmietankowe
-1/2 dużego pora
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-2 marchewki
-kilka ziarenek pieprzu
-3, 4 liście laurowe
-świeży koperek
-szczypta ostrej papryki
-sól

 Przygotowanie:
1) Do bulionu drobiowego dodajemy oskrobane
marchewki i pietruszki oraz umyty i pokrojony por.
Następnie wsypujemy kilka ziarenek ziela angielskiego
oraz kilka ziarenek pieprzu, a także kilka liści laurowych.
Przyprawiamy to ostrą papryką i solą.
2) Po około 7-8 minutach gotowania, do wywaru dodajemy topione serki śmietankowe. Mieszamy.
3) Zupę należy gotować na średnim ogniu do chwili, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4) Na koniec wsypujemy posiekany koperek.
Danie można serwować z domowymi grzankami z chleba, makaronem lub świderkami ( jak widać na
ilustracji powyżej ).

Smacznego!

Wstęp

 Witam wszystkich czytelników!!!
Na samym początku, chciałabym przedstawić ideologie powstania tego blogu. Już od wielu lat moja babcia spisuje wszelkie sprawdzone przepisy swoje, jak i rodzinne ( nawet te przechodzące z pokolenia na pokolenie ) na kartkach grubych zeszytów. Odkąd tylko pamiętam szuflada w kuchni zapełniała się nimi w zastraszającym tempie. Stosy notatników, luźnych karteczek, segregatorów... Przepisy na potrawy Świąteczne, pożywne śniadania, dania obiadowe, uroczyste kolacje, a także prze-smaczne ciasta i torty. Stwierdziłam, iż takie bogate źródło wiedzy kulinarnej i dobrego smaku nie może się marnować... Powinno być dostępne dla szerszego grona osób, nie tylko dla najbliższych! Po krótkich negocjacjach, dostałam się do "babcinej szuflady" i mogłam powybierać na dobry początek parę ciekawych przepisów.
Zapewniam, iż będzie ich o wiele więcej.. :)


Codziennie nowe przepisy! Każdy znajdzie coś dla siebie :)
Zapraszam do jak najczęstszego odwiedzania bloga i sprawdzania nowinek :)